Erectieproblemen

Wat zijn erectieproblemen of een erectiestoornis?

Je spreekt van een erectieprobleem als het niet lukt om een erectie te krijgen of als het niet lukt om een erectie te behouden die voldoende is voor seksuele activiteit. Erectieproblemen komen regelmatig voor, respectievelijk 6% en 24% van de mannen heeft vaak of wel eens last van erectieproblemen. Overigens is het geheel normaal dat het wel eens voorkomt dat je erectie niet lukt of minder lang blijft dan je zou willen.

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor erectieproblemen. Grofweg kun je het indelen in lichamelijke of psychische oorzaken.

Lichamelijke oorzaken

Een penis bestaat uit een aantal zwellichamen. Je kunt deze zien als een spons. Bij (seksuele) opwinding stroomt er bloed in de spons, waardoor de spons opzwelt en de bloedvaten die het bloed afvoeren worden dichtgedrukt. Het gevolg is dat er meer bloed in de penis komt en daardoor wordt de penis stijf. Voor een goede harde penis heb je dus goed functionerende bloedvaten nodig, maar ook goed functionerende zenuwen. Ziektes die invloed hebben op de bloedvaten of zenuwen, zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten of MS kunnen dus een erectiestoornis tot gevolg hebben. Ook operaties die de zenuw aantasten, zoals een prostaatoperatie bij prostaatkanker, kunnen tot erectieproblemen leiden.

Testosteron

Testosteron is een belangrijk hormoon in de seksuele opwinding en in het krijgen van een erectie. Het is normaal dat het testosteron afneemt met de leeftijd, een soort ‘mannenovergang’. Als je daar echter klachten van krijgt, zoals erectieproblemen, lusteloosheid, zwakkere spieren, minder zin om te vrijen of haaruitval, wordt soms testosteron toegediend. Ook bij jonge mannen kan er testosterontekort zijn, bijvoorbeeld bij genafwijkingen, problemen in de teelballen of in de hersenen. Dit is altijd reden voor verder onderzoek bij een specialist.

Medicatie

Medicijnen zoals bloeddrukverlagers (o.a. bètablokkers), maagzuurremmers, middelen voor prostaathyperplasie of antidepressiva kunnen ook erectieproblemen veroorzaken. Als je (vermoedt dat) dit bij jou speelt, neem dan contact op met je behandelend arts om te zien of er andere opties zijn.

Leeftijd

Als je ouder wordt is het normaal dat er meer stimulatie nodig is om een erectie te krijgen. Ook worden de erecties vaak van minder goede kwaliteit, minder stevig en minder lang aanwezig. Ook de zin in seks kan afnemen. Een goede leefstijl (gezonde voeding, gezond gewicht, niet roken, bewegen) draagt bij aan het gezond houden van je bloedvaten, ook de bloedvaten in je penis.

Psychische oorzaken

Ook psychische oorzaken kunnen erectieproblemen veroorzaken. Als je veel stress ervaart door werk of andere redenen, kan het zijn dat je hoofd niet bij seks staat en dat een erectie krijgen niet lukt. Soms zijn er pijnklachten bij het vrijen, als je bang bent dat het pijn gaat doen of bang bent om je partner pijn te doen, werkt dat niet bevorderend voor een erectie. Wanneer je je tijdens de seks zorgen maakt over of je wel een goede erectie gaat krijgen, zorgt dat er vaak voor dat je je juist geen erectie krijgt. Andere oorzaken kunnen zijn onzekerheid over je lichaam, over of je het wel goed doet of grote gebeurtenissen zoals een scheiding of overlijden.

Ook een combinatie van lichamelijke en psychische oorzaken komt voor. Bijvoorbeeld wanneer het lichamelijke probleem eigenlijk al opgelost is (het medicijn is gestopt) maar de erectieklachten blijven aanwezig.

Partner

Een erectieprobleem kan voor jezelf maar ook voor je partner vervelend zijn. Er kunnen schuld- of schaamtegevoelens optreden. Het is belangrijk om dit met je partner te bespreken. Behandeling van een erectiestoornis is het meeste effectief als de partner ook betrokken wordt.

Behandeling

De behandeling bij erectieproblemen is grotendeels afhankelijk van de oorzaak. Maar ook als er een lichamelijke oorzaak is, spelen psychologische en relationele factoren toch een rol. Daarom bestaat de behandeling meestal uit een combinatie van psychologische, seksuologische, relationele en eventueel medicamenteuze behandeling.

Er bestaan voor erectieproblemen meerdere medicijnen en hulpmiddelen.

Erectiepillen

Erectiepillen ontspannen de bloedvaten in de zwellichamen van de penis (‘de spons’) waardoor de penis makkelijker hard wordt. Deze medicatie (sildenafil, tadalafil en vardenafil) zijn verkrijgbaar op recept. Je kunt via internet ook (illegaal) deze medicatie bestellen, maar dan weet je niet of de werkzame stof in de pil zit. Bestel ze daarom altijd via een arts. Ze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Op thuisarts vind je hoe je een erectiepil gebruikt: ik wil erectiepillen gaan gebruiken. Belangrijk om te weten is dat een erectiepil alleen werkt als je seksueel opgewonden bent. Soms is het nodig om meerdere malen een erectiepil te gebruiken (op verschillende momenten) voordat deze goed gaat werken. Bij het gebruik van nitraten of poppers mag je geen erectiepillen gebruiken, omdat dan de bloeddruk te veel daalt.

Penisring of cockring

Als je wel een erectie kunt krijgen, maar niet behouden dan kun je een penisring proberen. Dit is een elastische ring die je om de penis doet als de penis al stijf is. Hij remt de afvoer van het bloed. De ring mag maximaal een half uur blijven zitten. Je kunt de ring kopen in verschillende sexshops en via internet.

Vacuümpomp

Dit is een plastic buis die om de penis wordt geschoven en vacuüm wordt gezogen. Hierdoor wordt het bloed de zwellichamen in gezogen. Vervolgens wordt er een elastieken bandje om de basis van de penis geschoven om het bloed op zijn plaats te houden. Het bandje mag een half uur om de penis blijven zitten. De vacuümpomp is verkrijgbaar via internet of sexshops.

Injecties

Het injecteren van een stof zoals fentolamine/papaverine is een vaak goede methode om een erectie te krijgen. Je geeft jezelf een spuitje in de penis op het moment dat je seksueel actief bent. Deze behandeling wordt meestal gestart onder begeleiding van een uroloog.

Erectieprothese

Als alle bovenstaande methoden niet werken en er een puur lichamelijke oorzaak is waardoor iemand geen erectie meer kan krijgen, dan is er nog de optie een erectieprothese in de penis te plaatsen. Hierbij wordt een soort staafje of ballonnetje ingebracht in de zwellichamen van de penis. Deze operatie is onomkeerbaar (de eigen zwellichamen worden vervangen door het kunstmiddel).

Wat kun je zelf doen?

Gezonde voeding, stoppen met roken, een gezond gewicht, ruim bewegen en geen tot weinig alcohol zorgen voor een gezonder lichaam en dus ook voor een gezondere penis.

 
Praat met je partner. Bespreek jullie wensen en zorgen. Wat vinden jullie prettig, wat vinden jullie belangrijk? Hoe zouden jullie willen dat jullie seksleven eruit zou zien?


Denk eens na over wat je opwindend vindt? En wat zijn juist gedachten die de opwinding belemmeren?

Seksuoloog

Heb je vragen of wil je hulp bij je erectieprobleem? Neem dan contact met mij op.