Te snel klaarkomen

Te snel klaarkomen of vroegtijdige zaadlozing

Wat is een ‘normale’ zaadlozingstijd?

Om te weten wat te snel is, moeten we eerst weten wat een normale zaadlozingstijd is. De maat voor de zaadlozingstijd is de intravaginale-ejaculatielatentietijd (IELT). Dat is de tijd tussen het moment van vaginale penetratie en het moment van zaadlozing. Bij twee grote onderzoeken bleek de mediane zaadlozingstijd 5,4 en 6 minuten, met een vrij grote range van 30 seconden tot 45 minuten. Er is alleen onderzoek gedaan naar de vaginale IELT, dus we weten niet hoe het zit voor de waarden bij bijvoorbeeld orale of anale penetratie.

Wat is dan te snel klaarkomen of een vroegtijdige zaadlozing?

Statistisch afwijkend (onder de 2,5%) in deze onderzoeken bleek een IELT van minder dan 1 minuut.
De definitie van te snel klaarkomen is dan ook een IELT van minder dan 1 minuut, het gevoel dat je geen controle hebt over de tijd van klaarkomen én je moet er als man klachten van hebben (ervaren van spanning, ergernis, frustratie en/of vermijding van seksuele intimiteit). Dus kom jij volgens de statistiek ‘te snel’ klaar, maar ervaren jij en je partner daar geen last van, dan is er niks aan de hand.

Vier vormen

We onderscheiden 4 vormen van te snel klaarkomen:

De levenslange vroegtijdige zaadlozing

De man heeft een snelle zaadlozing (dus een IELT minder dan 1 minuut), bij elke partner, bij elk seksueel contact en vanaf de eerste seksuele ervaring.

De verworven vroegtijdige zaadlozing

Ergens in het leven van de man zijn er klachten ontstaan van te snel klaarkomen, terwijl dit eerder niet het geval was. Dit kan komen door lichamelijke oorzaken, relatie problemen, psychische klachten of erectieproblemen. We hanteren voor deze vorm een IELT van 3 minuten, maar er zijn eigenlijk nog te weinig gegevens uit onderzoek voor handen om deze tijd te onderbouwen.

De normaal variabele vroegtijdige zaadlozing

De man heeft soms een te snelle zaadlozing en soms een normale zaadlozingstijd. Dit is een normale variatie.

De subjectieve zaadlozingsdisfunctie

Wanneer de man vindt of denkt dat hij te snel klaarkomt, maar dit objectief (IELT langer dan 1 minuut) niet zo is. Het gaat hierbij dus om hoe jij de IELT beleeft en niet over hoe lang deze objectief gezien is.

Hoe vaak komt het voor?

In een onderzoek uit Turkije blijkt dan 20% van de mannen klachten heeft van een vroegtijdige zaadlozing. Hiervan had 2,3% de levenslange en 3,9% de verworven vroegtijdige zaadlozing. 8,5% had de normaal variabele en 5,1% de subjectieve zaadlozingsdisfunctie. Zoals je ziet komen klachten van te snel klaarkomen dus veel voor!

Wat kun je zelf doen?

Praat met je partner(s). Misschien maak je je zorgen over wat je partner ervan vindt maar durf je er niet over te beginnen? Wat vinden jullie fijn? Wat vinden jullie belangrijk in jullie seksleven?


Realiseer je dat er een grote variatie bestaat tussen de zaadlozingstijd bij mannen. Wat je ziet in bijvoorbeeld pornofilms is niet de werkelijkheid.

 
Gelukkig bestaat seks uit meer dan (vaginale) penetratie. Je kunt op allerlei manieren van seks genieten. Kun je je partner laten genieten met je vingers, je mond of een speeltje? Op welke manier kun je van elkaar genieten nadat je klaarkomen bent?

Behandeling

De behandeling bij te snel klaarkomen is afhankelijk van welke vorm jij hebt en van welke behandeling het beste bij jou (en je partner) past. Behandelopties zijn uitleg, oefeningen, medicatie, psychologische en seksuologische behandeling en behandeling van een eventueel onderliggende oorzaak.

Gratis kennismakingsgesprek

Heb jij vragen over of klachten van te snel klaarkomen? Laten we kijken hoe ik jou het beste kan helpen.